Geloof en wetenschap
Conflict of harmonie?
Geloven in het bestaan van zaken die niet of moeilijk te bewijzen zijn, lijkt voor veel mensen niet erg aantrekkelijk. Maken christenen het zich, op dit gebied, niet onnodig moeilijk in de wetenschappelijke wereld? Ze houden met hun geloof vast aan denkbeelden die door het gros van de wetenschappelijke molen reeds naar het rijk der fabelen zijn verwezen.
In een debat georganiseerd door C.S.F.R. Groningen gaan prof. dr. R. van Woudenberg en dr. J.W. Romeijn over deze spanning tussen geloof en wetenschap in gesprek. Hierin zullen een aantal vermeende heikele punten, die het geloof lijkt te doen botsen met de wetenschappelijke werkelijkheidsopvatting, centraal staan. Verstaan we allen hetzelfde onder de term ‘geloof’? Wat zoekt de wetenschap eigenlijk? Spreken we hier over botsende segmenten van de maatschappij? Kortom, is het een kwestie van conflict of harmonie?
Prof. dr. R. van Woudenberg is verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam als hoogleraar Wijsbegeerte. Hij is betrokken bij verschillende onderzoeken die als onderwerp geloof en wetenschap hebben. Verder is hij de auteur van onder andere Gelovend denken en Toeval en ontwerp in de wereld. Apologetische analyes.
Dr. J. W. Romeijn is verbonden aan de faculteit Wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen waar hij onderzoek doet op het grensgebied tussen wetenschapsfilosofie, formele epistemologie, en cognitieve psychologie. In 2005 promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit Groningen cum laude in de wijsbegeerte op een proefschrift over inductief redeneren.
Het debat zal woensdag 23 september om 20:00 uur plaats hebben in de Senaatszaal van het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Vanaf 19.30 uur is de zaal geopend. Aansluitend op het debat is er een borrel in De Eerste Kamer.