Koning David

Het is schandalig hoe de Nederlandse overheid tegenwoordig met asielzoekers omgaat. De overlevenden van de brand van Schiphol worden gewoon naar het land van herkomst teruggestuurd. Gisteren las ik op teletekst dat Tineke Huizinga een Nigeriaan ontmoette die de brand heeft overleeft en daarna door onze overheid in een isoleercel is gestopt. Tineke gaat hier werk van maken.

Overlevende Schipholbrand zat wel in isoleercel vrijdag 11 november 2005 - 18:16 Bron: www.nu.nl ZEIST - Een van de overlevenden van de fatale brand in het cellencomplex op Schiphol is na zijn overplaatsing naar een detentiecentrum in Zeist wel degelijk in een isoleercel terechtgekomen. De Nigeriaan Oye Adepeju heeft er vijf dagen om onduidelijke redenen opgesloten gezeten. Dat zei een "geschokt" Tweede Kamerlid Huizinga-Heringa (ChristenUnie) vrijdag nadat ze in Zeist een bezoek aan hem had gebracht. Ze gaat de ministers Donner (Justitie) en Verdonk (Vreemdelingenzaken) opheldering vragen over de manier waarop Adepeju is opgevangen na het drama. Tijdens het spoeddebat over de kwestie benadrukte Donner donderdagavond opnieuw dat er "voor zover ik weet" geen isoleercel is gebruikt. Matrasje Volgens Huizinga bestaan er drie verschillende verhalen waarom de Nigeriaan in de isoleercel is gezet, waar alleen een matrasje op de grond lag met een niet al te fris kussen. Tegen de familie is gezegd dat dat is gebeurd wegens cellentekort. De advocaat kreeg te horen dat zijn cliënt er zat ter observatie. Volgens Adepeju zelf heeft een verpleegkundige gezegd dat hij in een isoleercel zat, omdat hij een grote mond had gegeven, aldus Huizinga. Volgens Donner zijn er vier gedetineerden in een "observatiecel" geplaatst "mede in verband met hun eigen veiligheid". Maar van een observatiecel is volgens het Kamerlid in dit geval geen sprake, onder meer omdat de deur op slot zat. Adepeju zegt bovendien dat hij in de vijf dagen slechts drie keer is bezocht door een arts of verpleegkundige. Intake Ook andere beweringen van de Nigeriaan en zijn familieleden stroken volgens Huizinga niet met wat de ministers hebben beweerd. Zo stelde Donner donderdagavond dat alle betrokkenen een intake hebben gehad en daarbij medisch zijn beoordeeld. Bij de opvang in Zeist konden ze bovendien de eerste twee dagen na de brand onbeperkt bellen. Maar volgens Huizinga heeft Adepeju geen intakegesprek en nazorg gehad. Ook heeft hij niet kunnen bellen, omdat hij in de isoleercel zat. Van geestelijke verzorgers heeft hij ook niets gemerkt. "Ik ben er kapot van", zei de politica nadat ze de Nigeriaan samen met familieleden van hem had bezocht. "Het komt niet overeen met wat Donner en Verdonk hebben verklaard. Waarom is iemand na zo'n traumatische gebeurtenis in een isoleercel geplaatst?" Bezoek De familie van Adepeju, die een kindje van drie maanden heeft, mag een keer per week op bezoek komen. De Nigeriaan zat op Schiphol-Oost in afwachting van zijn uitzetting. Later vrijdag brengen leden van de vaste Kamercommissie van justitie een gezamenlijk bezoek aan Kamp Zeist.

Uitzetting is een lastige kwestie. Alles in mij verzet zich om mensen terug te sturen nadat ze hier na een lange reis zijn gekomen en hopen hun geluk hier te vinden. Echter een staat moet grenzen stellen omdat de voordelen die worden geboden bij ongeremde immigratie op de lange termijn aan niemand kunnen worden geboden. Ik vind het schandalig als getraumatiseerde mensen worden teruggestuurd. De overheid heeft een zorgplicht en is tekort geschoten. Toch zal op den duur ook het recht voor deze mensen moeten gelden. Om ze bij wijze van spreken volgende week uit te zetten is te snel maar in de toekomst is dit wel waarschijnlijk.

hoofdredactioneel trouw:

Ernstig getraumatiseerde mensen zet je niet in een isoleercel, zonder er verder naar om te kijken. Die zet je ook niet letterlijk in hun hemd op straat en al evenmin stuur je ze als een postpakketje per kerende post terug naar hun vaderland. Getraumatiseerd is getraumatiseerd en zulke mensen verdienen in de eerste plaats onze zorg; pas daarna zijn er andere zaken aan de orde. Tot zover bestaat er geen verschil van mening over het lot van de overlevenden van de rampzalige brand in het dententiecentrum van Schiphol. Zowel minister Verdonk die met spandoeken wordt achtervolgd, als de bezorgde vluchtelingenorganisaties zijn wat dit betreft eens geestes. Het GroenLinks-kamerlid Vos zat er daarom naast toen zij de minister deze week geëmotioneerd verweet: ,,Ik vind het schandalig dat u getraumatiseerde mensen gaat terugsturen.’’ Desondanks is er bij de afhandeling een aantal dingen aan het licht gekomen dat de nodige vragen oproept. Zijn de overlevenden wel fatsoenlijk opgevangen? De ministers Verdonk en Donner menen van wel en tijdens het kamerdebat zagen ze kans die stelling tot in de finesses te onderbouwen. Dat neemt niet weg dat de verklaringen van betrokkenen zelf, van hun advocaten en ook van kamerleden (die inmiddels zelf navraag hebben gedaan) een ander beeld oproepen: de opvang zou kil en bijna onmenselijk zijn. En dan is er ook het vastberaden voornemen om de overlevenden hoe dan ook uit te zetten. Even zag het ernaar uit dat Verdonk daar pats boem maandag al mee wilde beginnen. Na een schorsing tijdens het debat heette het vervolgens dat dit pas zou gebeuren na een grondige medische en psychische toets en gisteren honoreerde ze ook nog het verzoek van Pieter van Vollenhoven die had gevraagd de overlevenden nog een week in Nederland te houden om de Onderzoeksraad in de gelegenheid te stellen hen te horen. Met deze toezeggingen blijken de verschillen over de afhandelingen minder groot dan de retoriek doet vermoeden. Het kabinet is niet onmenselijk bezig, zoals hier en daar wordt gesuggereerd. Daarentegen heeft het kabinet moeite met het vinden van de menselijke maat. Te weinig klinkt het besef door dat de overheid in haar zorgplicht jegens deze mensen tekort is geschoten. De mate waarin dat gebeurd is moet nog blijken. Maar in afwachting daarvan is compassie op zijn plaats en uitstel van de uitzetting.