Heel bijzonder vond ik het. Ik las op nu.nl het volgende bericht
Extreemrechtse fractie in Europarlement in de maak
Uitgegeven: 6 januari 2007 10:55
Laatst gewijzigd: 6 januari 2007 11:28
BRUSSEL - Extreemrechtse partijen werken aan een nieuwe fractie in het Europees Parlement. Naast Vlaams Belang komt daarin ook het Franse Front National, het Oostenrijkse FPÖ, de Groot-Roemeense partij en Ataka uit Bulgarije.
"We wachten nog op een akkoord van de Roemenen en Bulgaren", zei Philip Claeys, Europarlementslid van het Vlaams Belang zaterdag. "Maar ik ben optimistisch".
De beoogde fractie van twintig leden wil zich 15 januari presenteren bij de eerstvolgende vergadering van het Europees Parlement. Door de fractievorming krijgen de partijen meer rechten, subsidie en ambtelijke ondersteuning. Zo krijgen de parlementsleden meer spreektijd en mogen rapporten opstellen.
Minimum
Een aantal van twintig is wel het absolute minimum om een fractie te mogen vormen in het Europees Parlement met 732 leden. De groep zocht vergeefs samenwerking met de grote Italiaanse Lega Nord en de Liga van Poolse Families. De Poolse groep eiste het voorzitterschap, wat op bezwaren stuitte. Nu is de Fransman Bruno Gollnisch de beoogde voorzitter.
De partijen in de fractie willen alle de immigratie beperken en zijn tegen toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) zegt het partijprogramma nauwlettend te gaan lezen. "Het is vast heel onfris. Ik ben benieuwd of ze geen gekke dingen zeggen over mensenrechten."
"Natuurlijk betreur ik dat de partijen zoveel stemmen hebben gekregen. Maar als ze aan de regels voldoen kun je zo'n fractie niet tegenhouden." Tweemaal eerder zijn gesprekken over een extreemrechtse fractie in het parlement gestrand.
Ik vind het zo frapant dat partijen die echt strijden voor iets eigens dit samen willen bewerkstelligen. Een partij als Groot Roemenië dat strijdt voor een samengaan van Roemenië, Republiek Moldavië en Transsylvanië en heel erg anti-Hongarije is zit samen met een partij als Ataka, een partij die anti-Europees is, voor een eigen Bulgarije met als voorganger de antisemiet Siderov. Daarnaast een Filip de Winter die strijdt voor een onafhankelijk Vlaanderen.
Natuurlijk is het slim om de krachten te bundelen. Samen sta je sterker als het bijvoorbeeld gaat over Turkije, maar in mijn opinie slaat een fractie als deze nergens op, omdat ze zelf echt wezenlijk verschillen, alleen omdat ze onder dezelfde vleugel worden geschaard ze elkaar hebben gevonden en het samen willen proberen.
Hoe zal het gaan als er bijvoorbeeld subsidies moeten worden verstrekt en daarbij moet een keus worden gemaakt tussen Roemenië of Bulgarije. Dan heb je de popjes al aan het dansen en dan is er binnen zo n fractie eenheid ver te zoeken.
(hoewel je niet over alles het eens hoeft te zijn, denk ik dat dit niet het enige punt van verschil is).
Ik ben erg benieuwd hoe dit zal gaan werken. En u?
Het is niet mijn gewoonte om te reageren op voorbeelden, maar volgens mij klopt je voorbeeld niet. Volgens mij heeft het EP weinig te zeggen over individuele of regionale subsidieverstrekking. Maar opzich is je punt duidelijk. Ik denk net zoals jij dat deze partijen op nationaal gebied erg verschillen (Bulgaren vinden niets van allochtonen in Vlaanderen) maar dat ze wel op internationaal gebied grote overeenkomsten hebben. Zo zijn ze (zoals je al schrijft) allen tegen toetreding van Turkije, je kunt dat geluid gewoon beter laten horen als je je krachten bundelt met medestanders. Je wordt als partijen niet voor niets onder dezelfde vleugel geschaard.
Het EP spreekt zich uit over de ingediende wetsvoorstellen en kan ook optreden als medewetgever. Daarnaast keurt het EP begrotingen goed (of af) en gaat het dus bijvoorbeeld ook over subsidies. Ik zeg nogmaals, het is een voorbeeld en een voorbeeld heeft altijd zwaktes.
Ze hebben inderdaad een paar gezamelijke punten, maar het nadeel is dat bij hun het nationalisme wel heel erg hoogtij viert en ik heb zo het idee dat er teveel verschillen zijn. Dit kan prima werken, maar ik denk dat op gegeven moment het slechts in naam een fractie zal zijn, daar er op teveel punten onenigheid is. Dit laatste kan prima binnen fracties, daar de leden van een fractie niet verplicht zijn om mee te stemmen, maar als dit dus veel gebeurd, vraag ik me af of het zinvol is.
In hoeverre is het trouwens goed voor Europa dat zulke partijen een fractie vormen? Wie heeft hier een verfrissende kijk op?
Dat deze partijen samenwerken in het Europees parlement is niet meer dan logisch. Het parlement is namelijk niet ingericht naar land maar naar Politieke kleur, en daar zit natuurlijk per land erg veel verschil in bij de invulling. Deze Partijen zitten bij het Europees Parlement allen in het (extreem) rechtse vlak. Duidelijk dus dat ze op elkaar zijn aangewezen, je moet in het EP namelijk samenwerken met verschillende partijen om oa. subsidie te krijgen (zoals je al aangaf).
De ChristenUnie werkt ook samen met partijen in het EP die erg verschillen van haar standpunten, maar je moet wat.
Verder is de invloed van het EP parlement erg klein en zal een samenwerking van Rechts hierin geen enkele invloed hebben op Europees beleid.
Wat mij eerder een gevaar lijkt is het Front National bij de volgende Franse verkiezingen, die maken zelfs kans om te winnen!
Het is inderdaad een bonte mengelmoes van vreemdsoortige partijen. Maar voor Europa maakt zo'n fractie niet zoveel uit. Qua eurosceptisisme komen veel van deze partijen denk ik (helaas, helaas) aardig overeen met de ChristenUnie.
Wat een ongelofelijke grachtengordel-groenlinks opmerking zeg. Kathalijne Buitenweg is waarschijnlijk zelf erg onfris en moet nodig naar het aanrecht. Zo, deze opmerking is net zo inhoudelijk als de hare.
hehe, salon socialisten, maargoed dat is iedereen in Nederland die links is ;)
Maar inderdaad, op europees niveau is het niet zozeer de vraag wat je samen bind, dan wel waar je samen tegen bent.
Edit: deze post is een beetje mosterd na de maaltijd ;)