Remco

Dag GSV,

Namens IFES mag ik een bericht delen met betrekking tot het Maatjesproject! Hieronder wordt door Michelle Smit van IFES beschreven wat dit project inhoudt:


“Ik heb dit overleefd, mijn familie niet, dus ik wil nu echt iets van mijn leven maken.”

Drie jaar geleden moest Saira noodgedwongen haar thuisland ontvluchten. Ze kwam alleen in Nederland aan zonder familie, geld en een toekomst. Met haar studie Syrisch Recht kon ze in Nederland niets beginnen. Om een hoopvolle toekomst op te bouwen zat er voor haar maar één ding op: opnieuw naar de universiteit om te gaan studeren. Maar waar kun je beginnen? Zoals Saira zijn er honderden vluchtelingen die getraumatiseerd in Nederland aankomen en een onzekere toekomst tegemoet gaan. Zeker 30% van de Syrische vluchtelingen is hoger opgeleid en heeft de potentie om weer te gaan studeren. Het enige wat zij nu nog missen om dit doel te bereiken, is iemand die in hen gelooft en hen helpt om hun potentieel ten volle te benutten. Daarom is IFES-Groningen vanaf november begonnen met een Maatjesproject.

Het Maatjesproject:
Een Nederlandse student trekt als maatje één keer per week of per twee weken op met een vluchteling. Het eerste contact is gericht op kennismaking en het opbouwen van sociale contacten. Gaandeweg bouwt het koppel een vertrouwensband op en leert de vluchteling de Nederlandse taal en de Nederlandse studentenwereld kennen. Hiernaast kan het maatje samen met de vluchteling leuke activiteiten ondernemen om even afstand te nemen van alle traumatische gebeurtenissen die meestal zijn voorgevallen.

Wat vragen wij concreet:

  • Of je van onvergetelijke betekenis wilt zijn, door ten minste 12x in het komende halfjaar met een vluchtelingstudent af te spreken (denk hierbij aan koffie op de uni, gezellig lunchen, borrelen bij de GSV etc.) en hierbij natuurlijk zoveel mogelijk Nederlands praten;
  • Of je de vluchtelingstudent helpt wegwijs te worden in de onderwijs- en studentenwereld en hierdoor een schakel te zijn die hem/haar in staat stelt om te werken aan een nieuwe toekomst.

Van tevoren zal je training krijgen over hoe om te gaan met andere culturen. Ook zal er om de twee maanden een intervisieavond zijn met de Nederlandse studenten.


Wij zijn als GoeDoecie uitgenodigd om deel te nemen aan dit Maatjesproject en zoeken GSV'ers die mee willen doen.
Ben je enthousiast geraakt en wil je meedoen of er meer over te weten komen? Stuur dan een bericht naar iemand van de GoeDoecie. Dan zorgen wij dat we je naam doorgeven aan Michelle Smit van IFES, of beantwoorden wij je vragen.

Amicale groetjes, namens de GoeDoecie,

Emily Huisman
Jasper Verbree
Ellen Bontekoe
Jolanda de Jong
Remco van Veluwen

Bump! Even een herinnering aan dit leuke project.

Mirjam venerius

Lieve GSV,

Tijdens de vorige HV hebben we jullie wat verteld over het Maatjesproject van IFES.
We hebben hier veel enthousiaste reacties op gekregen en om mensen nog enthousiaster
te maken is hier nog wat extra informatie:

Wat is het?
In 2017 is het maatjesproject gestart ter bevordering van de inburgering van statushouders en het
project richt zich op de groep studenten met hoger onderwijs die gevlucht zijn uit hun land van herkomst en in Nederland een leven willen opbouwen. In het project worden vluchteling-studenten gekoppeld aan Nederlandse of in Nederland wonende studenten.

Wat doe je als maatje?
Je bent als maatje een soort helpende hand en je zou het kunnen vergelijken met ons pa/ma systeem. Een Nederlandse student trekt als maatje zo’n één keer per 2 weken op met een vluchteling. Het is de bedoeling dat je als maatje helpt bij het oefenen van Nederlands, maar dat je ook leuke activiteiten onderneemt en helpt bij praktische zaken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je iemand helpt leren fietsen of helpt met het vertalen van een brief. De vluchteling-student is dus al bekend is met de onderwijswereld en je niet hoeft te helpen met studeren.

Hoe wordt je een maatje?
Als eerste kun je ons natuurlijk aanspreken, wij brengen je dan in contact met een studentenwerker van IFES die bezig is met het maatjesproject. Deze zal daarna een gesprek met je aangaan om een goede match te kunnen maken, dit kan bijvoorbeeld gebaseerd zijn op interesses of hobbies. In principe wordt je voor een half jaar een maatje en beide partijen gaan een soort vrijwilligerscontract van IFES aan waarin zij jou beloven dat ze goed voor je zullen zorgen, terwijl je dit doet en jij aangeeft dat je aan boord bent. Tijdens de periode wordt je begeleid door de coördinator die in de gaten houdt of het ook echt klikt.

Dit project loopt nu al een tijdje en een paar jaar terug waren er een aantal GSV’ers die maatjes zijn geworden en hier erg enthousiast over zijn. Het is een erg leuke ervaring waarbij je niet alleen iemand anders kunt helpen, maar ook de kans hebt om nieuwe mensen én een nieuwe cultuur te leren kennen. Spreek ons dus vooral aan als je vragen hebt of als je graag maatje wilt worden!

Liefs,

de Goedoecie

Mirjam Venerius
Chloë Moorlag
Nienke Keizer
Gerwin Davids
Junior van der Berg