Amicae Amicique,
zoals ik gister rond deze tijd al aankondigde is er maandag weer een activiteit, mede georganiseerd door uw OV-Cie. Helaas laat de flyer nog heel even op zich wachten, maar het mooie is dan wel weer dat woorden weliswaar niet evenveel zeggen als plaatjes, maar wel weer iets.
Onderwerp: wat is de rol van Religie in het publieke domein?
Aanstaande maandag, 07/06/2010, 19:30, de Aula van het academiegebouw. Om onze praeses h.t. ter wille te zijn, nogmaals, de Aula van het academiegebouw. Broerstraat 5 dus.
Verder, wat houdt de avond in? Op zijn minst 2, en zeer goed mogelijk 3 sprekers zullen hun verhaal over dit ontzettend boeiende, maar ook moeilijke onderwerp houden. Daarna zal er aan de hand van stellingen met de zaal gedebatteerd kunnen worden.
Het is wederom tot stand gekomen door samenwerking met SIB-Groningen, en Yir' at 'Adonai, dispuut der C.S.F.R. Dus weest erbij aanstaande maandag! Daarna is een aansluitende borrel, hoogstwaarschijnlijk in De Keyzer.
met amicale groet,
uw OV-Cie
Komt Gijsbert?
Even een vraagje over de poll: wat is het verschil tussen optie 1 en optie 3? De liberale partijen zien namelijk religie liever zo veel mogelijk uit de publieke ruimte verdwijnen.
Daarnaast: interessant debat, waarschijnlijk ben ik er wel even bij. Is er al enige duidelijkheid wat betreft de sprekers?
Over de sprekers;
Hoogstwaarschijnlijk de volgende drie:
ps, webcie, mag dit een stickje?
Datum 07-06-2010 20:00 Plaats Aula Academie gebouw
Vanavond zal er een zeer intrigerende discussie plaatsvinden in de aula, over de rol van religie binnen het publieke domein.
Hoe vrij zijn ambtenaren en werknemers binnen hun functie om overeenkomstig hun religieuze overtuiging te handelen, ook als die manifest afwijken van het gebruikelijk patroon?Wat is de speelruimte van de rechter, de ambtenaar van de burgerlijke stand, de docent van een rijksuniversiteit. Het geloof uit het publieke domein en achter de geraniums of juist niet?
Drie sprekers zullen verscheidene meningen over dit onderwerp uitten en samen met het publiek verstrikt raken in een verhitte discussie. Dit zullen zijn:
-Dr. Erik Borgman, hoogleraar systematische theologie aan het Departement Religiewetenschappen en Theologie van de Faculteit Geesteswetenschappen aan de Universiteit van Tilburg.
-Prof. mr. dr. F.T. Oldenhuis, bijzonder hoogleraar Religie en Recht aan de faculteit Rechtsgeleerdheid en aan de faculteit Godgeleerdheid en godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen.
In samenwerking met Yir ‘at ‘Adonay en SIB organiseert de GSV dit forum over de rol van religie binnen het publieke domein. Dit belooft ook dat de zaal vol zal zitten met vele verschillende opinies.
Zojuist heb ik met professor Oldenhuis gesproken. Hij vertele dat het zeer bijzonder is dat Borgman wil komen, volgens Oldenhuis is Borgman echt de top van de top in dit onderwerp. Kom dus tussen het tentamen leren door even weer naar de Broerstraat, en geef de GSV een gezicht!
Goede sprekers. Eentje is zelfs nog de schoonvader van Jan en mij geweest (wel op verschillende momenten trouwens).
Ter voorbereiding,
Stellingen debat Religie in het Publieke domein.
Maandag 7 juni 2010, Aula van het Academiegebouw te Groningen
- Kerkelijke geschilbeslechting
Kerkelijke gemeenschappen hebben het recht om intern straffen op te leggen, zonder dat het wereldse rechtssysteem bij komt kijken.
- Verbod op godslastering
Het afschaffen van het verbod op Godslastering is een verlies voor de kerken, en een overwinning voor de seculiere maatschappij
Religieuze instituten zijn, wegens het recht van vrije godsdienst, vrij om hun eigen regels te bepalen.
- Bijzonder Onderwijs
Er is geen toekomst voor het bijzonder onderwijs.
Een overheidsdienaar mag in zijn/haar functie geen religie promoten.
- Neutrale overheid
De overheid dient een neutrale positie in te nemen in haar functioneren.
Religieuze stichtingen horen geen overheidsgeld krijgen.
- Meerwaarde religie in publieke domein
Religie heeft een duidelijke meerwaarde voor de samenleving.
- Geldigheid religieuze argumenten
Op religie gebaseerde argumenten verliezen hun validiteit in het publieke debat.
- Gelijkheidsdenken
Het gelijksheidsdenken is superieur aan een religieuze ideologieën
Zo, zitten pittige nadenkertjes tussen. Is het 'format' van de avond vooral dat de heren met elkaar in discussie gaan of is er daarnaast ook sprake van een plenair debat? Of zijn het lezingen?
En, voor de helderheid: is het nou 19:30 of 20:00 u? In dit topic is het me nog steeds niet 100% duidelijk.
Format:
Tijd:
20:00 stipt beginnen, dus wees er maar gewoon half 8. Dit omdat de heer Borgman om 22:00 al weer weg moet.
Was een mooie en verdiepende avond. Mocht ik er de tijd voor hebben, dan zou ik graag een discussietopic openen. Het lijkt me interessant om over deze zeer actuele zaken van gedachten te wisselen en mening te vormen.
OV-cie/Yir/SIB bedankt!
Het was een mooie avond inderdaad. Wel jammer dat er weinig van discussie terecht kwam maar ondanks dat een goede avond gehad. Die twee professoren wisten ontzettend goed waar ze het over hadden en ik heb veel geleerd die avond.
Inderdaad, ik heb weinig sprekers gehoord die zo goed wisten waar ze het over hadden en zulke goed bedachte uitspraken deden. Ik baalde daarom wel dat ik geen pen en papier bij me had. Ik vond het namelijk best lastig te volgen soms, en hoorde soms uitspraken die ik graag had willen onthouden en opschrijven om er wat langer over na te kunnen denken.
Een van de medeorganisatoren, Roel van Yir, heeft veel aantekeningen gemaakt. Ik hoop die nog te krijgen, en aan de hand daarvan schrijft Erika van Leeuwen nog een SIC-verslag. Toch, Erika?
Foto's staan nu op de Sib site, is er een handige GSV'er die ze daar af kan halen?
Zie de link:
Volgens mij zijn de foto's intern geüpload, wat betekent dat je óf een mailtje moet sturen naar de webmaster voor de originele foto's, óf zelf even 'handig' moet zijn en alle foto's (één voor één) opslaan op je computer en uploaden naar picasa oid.
Enige tijd terug heeft amice Oldenhuis nog weer een interessant artikel gepubliceerd op de website van de RUG. Mogelijk heeft menigeen dit al gelezen, maar ook de rest van de GSV kan hier natuurlijk van genieten. Voor het gemak de hele tekst hier op het forum.
Mijn persoonlijke mening is dat Oldenhuis in dit artikel leuk neerzet dat er vaak overhaast naar aantasting van de Godsdienstvrijheid gekeken wordt. Helaas grijpt hij hierin niet terug naar zijn 'Schillen-leer,' welke neerzet waar religie op welke manier beleeft kan worden. Overigens is de zetelverdeling in de Giessenlanderse gemeenteraad als volgt:
VVD 5
PvdA 4
CDA 3
CU 2
SGP 1, terwijl VVD CDA en SGP het college vormen. Maar dat terzijde, hieronder het artikel.