Neem aan dat u deze bundel, waar een legendarische GSV-alumnus aan heeft meegeschreven, wel boeiend zullen vinden: http://www.uitgeverijboom.nl/catalogus/ ... 69386.html
Over dit boek schreef het Nederlands Dagblad:
Overheidsvisie van de ChristenUnie is gedateerd
Geplaatst: 29 januari 2010 18:23, laatste wijziging: 29 januari 2010 18:56
door onze redacteur Piet H. de Jong
DEN HAAG - Bij het jubileum van de ChristenUnie hebben wetenschappers zich voor het eerst over de partij gebogen. Hun bevindingen geven de ChristenUnie stof tot nadenken. De historici Harinck en Scherff menen dat de overheidsvisie van de partij niet meer bij de tijd is.
2 reacties
Bij de ChristenUnie is er sprake van ,,achterstallig onderhoud'' bij het verwoorden van de overheidsvisie. De spanning die er is tussen het Kernprogramma, met daarin de oproep aan de overheid God te eren, én de ChristenUnie als regeringspartij is erg groot.
Een debat over de overheidsvisie kan niet langer uitblijven, ook al heeft de partijtop dat debat tot dusver afgewezen. Die conclusie trekken de historici George Harinck en Hugo Scherff in een studie naar de uitgangspunten van RPF, GPV en ChristenUnie. Hun verhaal verschijnt in de wetenschappelijke bundel Van de marge naar de macht. De ChristenUnie 2000-2010, die vandaag op het jubileumcongres van de partij wordt gepresenteerd.
Harinck en Scherff stellen in hun studie dat bij het fusieproces van de kleine christelijke partijen RPF en GPV verzuimd is de uitgangspunten van christelijke politiek opnieuw te doordenken. In feite grijpt de gefuseerde partij terug op Abraham Kuyper (1837-1920) en diens streven naar een christelijke overheid. Die visie roept spanning op als wordt erkend dat je in een democratie leeft en deel uitmaakt van een ,,plurale samenleving''.